fbpx

Плануване - условия за снимане на астрофотграфия

Попадам на нощни снимки в интернет постоянно! И аз искам да направя една!

Радвам се! В такъв случай си на правилното място! Тук ще се запознаеш с целия процес по подготовка, заснемане и обработка на нощни кадри.

Но аз съм готов! Имам голяма камера, голям обектив и голямо желание!

Това е страхотно! Астрофотографията обаче изисква малко повече от техника. Днес ще започнем с първата важна стъпка, а именно плануването. По-специално ще разгледаме въпроса за избор на правилната локация на база на условията.

Най-важните условия за дадена локация, когато искаме да снимаме астро:

  • позицията на луната

  • облачност

  • влажност

  • светлинното замърсяване на даденото мястo

Но аз искам да снимам звездите, Млечния път и луната заедно!

За жалост, това е почти невъзможно. За да заснемем детайлите на нощното небе е нужно да избягаме максимално далече от светлината, която се отразява в голямо количество от светлината. Опитай сам. Излез в някоя лунна вечер и снимай извън града. Сам ще видиш, че при подходящите за астрофотграфия настройки снимката силно ще наподобява кадър, заснет през деня. Точно поради тази причина избягваме снимането и покрай силно замърсени от светлината локации.

Впрочем, казвам „почти“ невъзможно, защото съществуват филтри, които пропускат единствено дължините на светлината, които ни трябват, за да заснемем тайните на космоса, но това е тема за друг ден.

Облачност и влажност? Това е лесно, отивам да проверя прогнозата.

Да… и не. Знаете ли, че източниците на информацията, нужна за създаване на прогнозата, всъщност не са много? В сравнение със всички сайтове и медии, които ни предоставят времето, те са много малко. Но превръщането на тези данни в четима за нас информация създава разминавания измежду различните канали, които ни показват прогнозата. Освен това не навсякъде можем да видим пълна информация. Ето защо аз препоръчвам да се използват поне по два източника, чрез които да се верифицират евентуалните условия. Дори и в такъв случай обаче не са един или два случаите, в които времето на място всъщност няма нищо общо с прогнозите.

Разбирам, че облаците пречат, но какъв е проблемът с влажността? Виждам, че дори ти имаш снимки покрай водни басейни.

Така е. Всъщност обичам формите, които създава водата при срещата си с брега. Но всъщност влажността не е проблем единствено покрай водните басейни. При резки промени на температурата през нощта влажността също може да се повиши значително. В резултат на това при по-дълги сесии на снимане предния елемент на обектива може да се запоти сериозно, а това значително нарушава качеството на крайния кадър. Втората главна пречка, която влажността създава, се крие в плътността й. Както и въздуха, така и влажността може да не са наистина видими за нас, но те имат своята плътност и колкото по-голямо е количеството им, толкова по-трудно може да се види обект в космоса.

А от къде ти черпиш информация за нощните си снимки?

Лично аз използвам няколко приложения, които ми носят нужната информация:

Clear Outside – това е платформа, създадена с мисъл за астрономите (и астрофотографите). От нея можете да получите детайлна информация за това дали луната е под или над хоризонта, за облачната покривка, както и за влажността.

  1. Със сиво се обозаначават часовете от дененощието, в които луната е над хоризонта.
  2. Процент облачност
  3. Процент влажност

( iOS / Android / уебсайт)

Windy – приложение, което ми позволява да съпоставя данните за облачността.

( iOS / Android / уебсайт)

Lightpollutionmap – уебсайт с детайлна информация за светлинното замърсяване.

(уебсайт)

Вече имам нужната информация, излизам да създавам своите астро кадри!

Точно така! Първата стъпка вече е взета. Можеш спокойно да се насочиш към най-близката си тъмна локация и да действаш. А след това не забравяй да се върнеш тук за следващия ни урок, който със сигурност ще подобри твоите кадри.

Споделете тази статия: