fbpx

Кой си ти и защо мислиш, че можеш да ме научиш на нещо?

Аз съм Климент Трендафилов. Астрофотграфията ми е интерес още от преди да се сдобия с първия си фотоапарат. През последните 5 години се сдобих с голямо количество опит и обиколих най-дълбоките дебри на джунглата с познания в сферата. Сега съм готов да събера всичко това и да го дам на вас.

Много добре си спомням началото. Спомням си късните ми излизания с надеждата да хвана този красив обект в нощното небе, който обикаля множество страници в мрежата – Млечният път. Спомням си неуспешните опити. О, неуспешните опити… Бяха много! Но няма как да забравя и първия път, в който екранът ми светна и там беше Той.

Днес нещата не стоят точно така. Стотици малки стъпчици в подобряването на подготовката, заснемането и крайния резултат ме карат наистина да се гордея с работата си. Ето и малко примери от моята лична галерия какви кадри ще можете да създавате с получените познания:

Какво толкова ми предлагаш?

Всеки стил във фотографията си има своите тънкости. Астрофотографията не е изключение от този принцип. Затова ви предлагам този тридневен workshop, който ще хвърли светлина ( 😉 ) върху целия процес – от планирането до крайната обработка. Така ще можете да използвате пълния капацитет на своята камера и гарантирам, че ще останете изумени от резултата, който ще постигнете сами. Разбира се, ще имаме време да обсъдим и всички ваши въпроси – неща, които може би не сте опитвали или пък сте, но не сте доволни от резултата. Също така ще получите възможност да направите и кадър с т.нар. “tacker” – устройство, което следи движението на небето и позволява много по-дълги експонации, като така намалява шума и значително увеличава качеството на снимката. Ще се гмурнем в света на една от по-специфичните програми за обработка на нощни снимки, която също така може да ви послужи и за в бъдеще, ако решите да се насочите към заснемане на обекти от дълбокия космос. Освен всичко друго получавате и видео урок, който да ви води в бъдещите приключения.

Но аз знам достатъчно и имам много опит. Тогава какво?

В такъв случай аз само мога да се радвам.

Този workshop е насочен към хора, които нямат никакъв опит или все още смятат, че искат да подобрят нещо в своите нощни снимки.

Май искам да се включа. Но къде да дойда?

Workshop-ът ще се проведе в курортното селище Юндола от 11-ти до 13-ти септември.

Програма:

Първи ден:

 • Пристигане, настаняване и време за вечеря (не може човек да гледа звездите и да си мисли за… пържола)
 • Първи практически курс по заснемане

Втори ден:

 • Представяне и коментар по заснетите кадри от предната вечер
 • Презентация “Плануване”
 • Презентация “Заснемане”
 • Презентация “Обработка”
 • Вечерна сесия – заснемане

Трети ден:

 • Поглед върху заснетите кадри и възможност за обсъждане на допълнителни въпроси

Какво ми е нужно?

 • Камера със сменяеми обективи
 • За предпочитане е да разполагате със светлосилен обектив (f/2.8 или повече), но не се притеснявайте, ако нямате такъв
 • Ултра широк до стандартен (от 14 до 50 мм. при 35мм екв.) обектив
 • Статив и arca swiss плочка
 • Дистанционен спусък
 • За предпочитане е да носите със себе си лаптоп

Ако по някаква причина не разполагате с нещо от този списък, моля, посочете липсата преди записване, за да можем да измислим решение. 🙂

И какво ще снимам с тази техника?

Ядрото на Млечния път е задължително включено в програмата. Това е може би най-често заснемания обект в нощното небе и е добра отправна точка за начало. Ако времето го позволи, с удоволствие ще се насочим и към някой друг обект в космоса.

А къде ще спя?

Юндола е курортно селце на 16 км. от Велинград, което се намира на 1442 м. надморска височина. Мястото се характеризира с факта, че се намира точно на границата между планините Рила и Родопи. Това създава уникални гледки, в които ние ще търсим нашите композиции. Възможностите за настаняване не са малко и са все различни. За жалост, зали, подходящи за провеждането на такъв вид семинар няма, но не се притеснявайте. Тук на помощ ни идват модерните технологии. Всяка една от лекциите ще се проведе в локална мрежа. Така ще можете да следите всяка стъпка удобно на екрана на вашето лично устройство.

ВНИМАНИЕ!

НАСТАНЯВАНЕТО НЕ Е ВКЛЮЧЕНО В ЦЕНАТА НА WORKSHOP-А.

Оставям във ваши ръце да изберете дали предпочитате красивите нощи на палатка под звездите или топлото легло. Селището предлага достатъчно варианти на съвсем нормални цени. Лично аз препоръчвам да се отседне в университетската база “Г. Аврамов”, където ще бъдат проведени лекциите, но това не е задължително. Цената на нощувка там е по 36 лева на човек на вечер.

UPDATE (26.08.2020)

Резервирал съм стаи за пълния брой участници, които семинарът може да поеме. Резервациите са направени в университетската база “Г. Аврамов”. Освен това е резервирана и залата на комплекса, в която ще се проведат лекциите. Ако имате желание да нощувате там, което не е задължително, моля, посочете го при записване. Цената е по 36 лева на нощувка в единична стая и включва закуска. Тя не е включена в цената за workshop-а и се заплаща директно на хотела при пристигане.

Колко ще ми струва това удоволствие?

Цената на workshop-а е 230 лв. Тя включва всичко в горепосочената програма.

Кои са датите?

Събитието ще се случи между 11-ти и 13-ти септември. Дните са от петък до неделя.

Добре, искам да се включа. Как да се свържа с теб?

В най-долната част на сайта има мобилен телефон, както и форма за директна връзка с мен по мейл.

[yop_poll id=”1″]