fbpx

Плануване – условия за снимане на астрофотграфия

Плануване - условия за снимане на астрофотграфия

Попадам на нощни снимки в интернет постоянно! И аз искам да направя една!

Радвам се! В такъв случай си на правилното място! Тук ще се запознаеш с целия процес по подготовка, заснемане и обработка на нощни кадри.

Но аз съм готов! Имам голяма камера, голям обектив и голямо желание!

Това е страхотно! Астрофотографията обаче изисква малко повече от техника. Днес ще започнем с първата важна стъпка, а именно плануването. По-специално ще разгледаме въпроса за избор на правилната локация на база на условията.

Най-важните условия за дадена локация, когато искаме да снимаме астро:

  • позицията на луната

  • облачност

  • влажност

  • светлинното замърсяване на даденото мястo

Но аз искам да снимам звездите, Млечния път и луната заедно!

За жалост, това е почти невъзможно. За да заснемем детайлите на нощното небе е нужно да избягаме максимално далече от светлината, която се отразява в голямо количество от светлината. Опитай сам. Излез в някоя лунна вечер и снимай извън града. Сам ще видиш, че при подходящите за астрофотграфия настройки снимката силно ще наподобява кадър, заснет през деня. Точно поради тази причина избягваме снимането и покрай силно замърсени от светлината локации.

Впрочем, казвам „почти“ невъзможно, защото съществуват филтри, които пропускат единствено дължините на светлината, които ни трябват, за да заснемем тайните на космоса, но това е тема за друг ден.

Облачност и влажност? Това е лесно, отивам да проверя прогнозата.

Да… и не. Знаете ли, че източниците на информацията, нужна за създаване на прогнозата, всъщност не са много? В сравнение със всички сайтове и медии, които ни предоставят времето, те са много малко. Но превръщането на тези данни в четима за нас информация създава разминавания измежду различните канали, които ни показват прогнозата. Освен това не навсякъде можем да видим пълна информация. Ето защо аз препоръчвам да се използват поне по два източника, чрез които да се верифицират евентуалните условия. Дори и в такъв случай обаче не са един или два случаите, в които времето на място всъщност няма нищо общо с прогнозите.

Разбирам, че облаците пречат, но какъв е проблемът с влажността? Виждам, че дори ти имаш снимки покрай водни басейни.

Така е. Всъщност обичам формите, които създава водата при срещата си с брега. Но всъщност влажността не е проблем единствено покрай водните басейни. При резки промени на температурата през нощта влажността също може да се повиши значително. В резултат на това при по-дълги сесии на снимане предния елемент на обектива може да се запоти сериозно, а това значително нарушава качеството на крайния кадър. Втората главна пречка, която влажността създава, се крие в плътността й. Както и въздуха, така и влажността може да не са наистина видими за нас, но те имат своята плътност и колкото по-голямо е количеството им, толкова по-трудно може да се види обект в космоса.

А от къде ти черпиш информация за нощните си снимки?

Лично аз използвам няколко приложения, които ми носят нужната информация:

Clear Outside – това е платформа, създадена с мисъл за астрономите (и астрофотографите). От нея можете да получите детайлна информация за това дали луната е под или над хоризонта, за облачната покривка, както и за влажността.

  1. Със сиво се обозаначават часовете от дененощието, в които луната е над хоризонта.
  2. Процент облачност
  3. Процент влажност

( iOS / Android / уебсайт)

Windy – приложение, което ми позволява да съпоставя данните за облачността.

( iOS / Android / уебсайт)

Lightpollutionmap – уебсайт с детайлна информация за светлинното замърсяване.

(уебсайт)

Вече имам нужната информация, излизам да създавам своите астро кадри!

Точно така! Първата стъпка вече е взета. Можеш спокойно да се насочиш към най-близката си тъмна локация и да действаш. А след това не забравяй да се върнеш тук за следващия ни урок, който със сигурност ще подобри твоите кадри.

Споделете тази статия:

Резово – на палатка в дебрите на тъмната магия

Резово - на палатка в дебрите на тъмната магия

Резово? Какво е това?

В най-югоизточната точка на България се намира едно малко селце, запазило чара на нашето Черноморие. Няма ги големите хотели, няма я шумотевицата. Има само спокойствие, тишина и… тъмни нощи, идеални за палатка и астрофотография. Да, това е Резово – селище с едва 70 жители по официални данни.

Морско селце, което все още не е достигнато от бетонната мания? Как така?

Най-доброто ми предположение е, че мястото не предлага известните за нас големи плажове със ситен пясък, които хотелиерите ни така обичат. Не, то е другото лице на морската ни граница. Резово се отличава с отвестните си скални форми, в които се разбива морето.

На море, но без къпане? Шегуваш ли се?

Не, напълно съм сериозен. Това не е място за любителите на тена и ежедневното излежаване. Разбира се, че можете да изкарате дните си под парещото слънце, но тук ще се чувствате у дома си, ако обичате красивите гледки и вечно променящите се форми на морските пейзажи.

Защо избра да пишеш за това място?

Основната причина е доста проста – Резово е едно от най-слабо обхванатите от светлинното замърсяване в България местенца. В комбинация с километрите брегова ивица, които предлагат хиляди красиви композиции, селцето предлага идеални условия за астрофотография. Въпреки всичко внимавайте в по-късните месеци на лятото, защото ядорото на Млечния път се обръща над Истанбул, от където идва огромна светла топка на хоризона. Но ядрото не е единственият обект в нощното небе, нали така? 

карта на свелинното замърсяване в Резово
Карта със светлинното замърсяване покрай Резово

Как се стига до там?

Пътят е добре познат. От Бургас поемате на юг по крайбрежието и карате стремглаво надолу. Когато стигнете един доста тесен участък, който поражда съмнения у вас дали ще успеете да се разминете със идващата отсреща кола, значи сте почти пристигнали. Препоръчвма маршрута с тази крайна точка, от където да поемете по черния път към брега. 

В хотел? На палатка? Къде да отседна?

Както казах, Резово не се слави с огромна леглова база или териториално богатство. Разбира се, типичните за България къщи за гости са на лице, а също така можете да отседнете в някое от малките хотелчета, но предполагам, че ще посетите локацията през лятото. Не забравяйте своята палатка, защото тя ще улесни не само процеса на заснемане на нощното небе, но и така спокойно ще можете да се отдадете на красивите изгледи.  

Не мога да гледам морето всеки ден и да не се изкъпя в него. Това не е нормално!

Така е! Но не се притеснявайте. Само на 7 км. От центъра на селцето се намира известния плаж Силистар. Можете да го посетите, ако нуждата стане прекалено голяма. Резово също разполага със свой плаж, но той далеч не е това, което излиза в съзнанието, когато се спомене тази дума.  

Какво точно предлагаш да правя там в такъв случай?

Моето предложение е насочено към тези от вас, които обичат приключенията, но не ги обичат в големи количества. Също така могат да се възползват и хората, които са се отказали от нашето Черноморие, защото го намират за шумно, скучно или просто вече им е омръзнало. Защо на следващата си почивка не отделите два, три или повече дни, за един лек и приятен преход по брега на морето? Вземете палатка си, оставете колата в Резово и тръгнете на север по бреговата ивица. По пътя в посока Силистар ще минете и през малкото и недостъпно плажче Вендуза, където можете да се насладите на морската вода и да си почините, а самият Силистар ще бъде вашата крайна точка, която ще ви награди със заслужена почивка. По пътя има достатъчно гори и дървета, които да поддържат нощния огън, това не трябва да ви притеснява. А ако това не ви стига, бих казал, че продължението на маршрута в посока Синеморец е още по-внушително. Но по тази тема – по-нататък.  

Споделете тази статия: